Vulturul – Anul 1595

49,90 lei

Librărie: Radu Theodoru

In stock

„Vulturul este cel mai bun roman al lui Radu Theodoru, una dintre cele mai bune cărți de inspirație istorică apărute la noi.” (Nicolae Baltag)

Cine este Mihai Viteazul? Suntem noi, în ipostaza noastră sublimă. Este idealul nostru permanent, libertatea în interiorul ariei firești, în vatra străbună și acest ideal proiectat în spațiul european în care trăim. Este contemporanul nostru și unul din ctitorii literaturii noastre politice. Și mai ales este omul și bărbatul, condotierul și renascentistul epocii lui.

Compare
  Chat

„Vulturul, semnul sub care se desfășoară portretizarea lui Mihai Vieazul, este cel al vulturului de Bizanț, simbol al purității unei culturi și a unei lumi trăind în respectul omului și al libertății. Complexitatea acestui caracter, amploarea ideilor sale fac din Mihai un erou memorabil.
Vulturul rămâne un roman ce probează vocația de autor de proză istorică a lui Radu Theodoru. Scris alert, într-o tehnică pe care romanul contemporan pare să o învețe din fidela observare a legilor montajului cinematografic, Vulturul e o carte scrisă cu patima istoriei neamului și cu o deplină cunoaștere a epocii înfățișate.”

Titus Vâjeu

„Vulturul este cel mai bun roman al lui Radu Theodoru, una dintre cele mai bune cărți de inspirație istorică apărute la noi.”

Nicolae Baltag

„Ideea de liberate, pentru care a tratat cu toți principii Europei, nu era o simplă nebunie a unui monarh, ci o credință egală cu o doctrină. Dar neșansa voievodului a constat în faptul că a tratat cu o Europă fărâmițată de orgolii mărunte.
Radu Theodoru încearcă să-l pună pe Mihai într-o altă lumină. Eroismul domnitorului, dragostea lui de țară, de oameni, sunt dublate de o mai largă înțelegere politică, de spiritul său modern (pentru epoca aceea), axat pe colaborarea cu Europa.”

Emil Manu

„Ca să descopere contemporaneitatea lui Mihai, Radu Theodoru a cercetat arhive, documente, studii istorice, a reconstituit «agendele imaginare» (diplomatice, de curte, de campanie etc.) ale eroului, i-a intuit itinerariile și concepțiile, a citit printre rânduri. Mihai trăiește într-o epocă barocă, într-o Europă care pierduse certitudinea cruciadelor posibile, dar nu și nostalgia lor. Febra diplomatică a primelor două volume din ciclul „Vulturul”, preparativele uriașe, iscodirile, relațiile, corespondența, contactele fac din voievodul valah un personaj de tip continental, care-și depășește condițiile istorice.
Pentru amatorii de romane polițiste cu tentă istorică. Radu Theodoru oferă o scriere mai grea, dar nu mai greoaie, intenționând să-l salveze pe erou din mitologia tradițională și, fără să-i denatureze autenticitatea, să-l prezinte ca pe un personaj de dimensiuni neobișnuite. «Pohta bizantină» a voievodului, planul său de refacere a imperiului roman de răsărit, salvarea Europei din fața puhoiului turcesc nu sunt aberații, nu sunt afirmații gratuite, frecvente în ficțiunile autorilor. Prozatorul vrea să ne convingă, cu multă documentare, dar și cu multă fantezie necesară în asemenea cazuri, cu alte cuvinte cu multe intuiții, că Mihai putea s-o facă, dar nu singur, ci într-o Europă organizată lucid. Mihai era un tip de luptător realist, care nu ignora pregătirea diplomatică a unei acțiuni militare, dar mai mult, din context reiese ideea că-l interesa în mod deosebit viața politică a continentului. Pe la curtea voievodului se perindă dieci și zugravi învățați, soli și neguțători, curieri diplomatici și spioni care aduc gusturi și veșminte noi, dar inima acestui european care a fost Mihai, bate lângă pământul țării, visând-o nebunește mereu neatârnată.”

Emil Manu

Inaugurată prin Brazdă și paloș (1954), proza de inspiratie istorică a lui Radu Theodoru câștigă cu timpul în maturitate și adâncime. Părăsind cu trecerea vremii regimul convențional și mai facil al romanelor de capă și spadă (adecvate la specificul național), autorul își propune, și în mare parte reușește să realizeze, printr-o documentare amplă și respectarea strictă a acesteia, o „sinteză a veacurilor” de istorie românească, de la Burebista și până în contemporaneitate.
Epoca de predilecție este cea a domniei lui Mihai Viteazul, căreia îi aparține și cea mai reușită secvență epică a ciclului, masiva tetralogie VULTURUL (1971-1974) este o lucrare încununată cu Premiul pentru literatură Ion Creangă al Academiei Române.

Informații suplimentare

Greutate 0,45 kg
An de publicare

2022

Autor

Radu Theodoru

Dimensiuni

14,5×20,5 cm

Editura

Ambra

Format

Paperback

ISBN

978-606-9715-07-9

Număr pagini

482

Tipul cartii

Paperback

Fii primul care să scrie o recenzie pentru “Vulturul – Anul 1595”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Opinii

Momentan nu sunt păreri despre acest produs.

Nu sunt alte oferte legate de acest produs.

Întrebări generale

Momentan nu sunt întrebări

Meniu

Chat
Chat
Questions, doubts, issues? We're here to help you!
Connecting...
Momentan, niciun operator nu este disponibil. Te rugăm să încerci mai târziu sau să trimiți un mesaj.
Our operators are busy. Please try again later
:
:
:
Ai întrebări? Scrie-ne!
:
:
Această conversație s-a încheiat
A fost această conversație utilă? Votează-o.
Good Bad