Cartea Țara Țopilor. Despre trecutul Munților Apuseni ai Transilvaniei, apărută cu 110 ani în urmă, în octombrie 1912, și care prezintă, așa cum precizează autorul, „date adunate din autori, manuscripte și tradiții, din cele mai vechi timpuri până la 1785”, se dorea a fi o primă parte dintr-o serie dedicată Munților Apuseni și locuitorilor acestora. Din nefericire, vârsta înaintată, sănătatea șubredă și vremurile tulburi ale începutului de veac XX nu i-au permis autorului să-și continue proiectul.
Când în 1838 lordul John Paget călătorea prin Transilvania, cu aviditatea lui extraordinară de a cunoaşte această parte a Europei, căsătorit fiind cu o aristocrată...
Dragostea nu cunoaște limite. Aceasta este mesajul transmis de Cleopatra, un nou roman al autoarei Timea Y. Arin, care o aduce în prim-plan pe misterioasa regină egipteană.
Il Valacho este unul dintre cele mai bune, mai interesante și mai moderne romane istorice românești, cu un Mihai aflat la antipodul simplificărilor de moment.
„Vulturul este o scriere remarcabilă prin tonul inspirat, minuția reconstituirii, scenele de masă și prin înțelegerea tragismului unei existențe eroice fără șansă.” (Mihai Ungheanu)
„Vulturul este cel mai bun roman al lui Radu Theodoru, una dintre cele mai bune cărți de inspirație istorică apărute la noi.” (Nicolae Baltag)
Cine este Mihai Viteazul? Suntem noi, în ipostaza noastră sublimă. Este idealul nostru permanent, libertatea în interiorul ariei firești, în vatra străbună și acest ideal proiectat în spațiul european în care trăim. Este contemporanul nostru și unul din ctitorii literaturii noastre politice. Și mai ales este omul și bărbatul, condotierul și renascentistul epocii lui.
De la inimă spre cer este, poate, cea mai lucidă cronică a unui „subiect” delicat în România, legionarii. Bazată pe o muncă intensă de documentare şi pe nenumărate mărturii istorice, povestea acestui „roman istoric” pare să limpezească o serie de ape tulburi şi să dărâme cutumele impuse de regimul comunist tuturor celor care au trecut prin şcoala societăţii socialiste multilateral dezvoltate, pe care regimurile postrevoluționare le-au cultivat sârguincios mai departe, simțind că le sunt și lor de folos.
Dacă vrei să trăiești într-o altfel de țară numită România, schimbarea pe care ți-o dorești trebuie să înceapă cu începutul, mai precis cu tine însuți. Cartea te va ajuta să găsești calea spre care năzuiești.
Și dacă totuși crezi că situația nu este chiar atât de disperată și poate fi și
mai rău, atunci probabil că îți meriți cu prisosință soarta.