Cum să creezi un fișier PDF de tipar pentru interiorul cărții tale

Configurează-ți cartea #

Trebuie să ai o singură pagină de text a cărții pe o singură pagină din documentul PDF. Dimensiunile documentului vor fi cele ale cărții finite, plus Bleed (dacă este cazul).

Formatul finit #

Este mărimea finală la care este tăiată cartea. 130×200 mm, de exemplu. Sau 110×180 pentru formatul de buzunar. Sau 170×240 mm pentru formatul academic.

Formate uzuale și personalizate: #

 • A5 (Lățime maximă 145mm, înălțime maximă 205 mm). Formatul A5 include și formatele standard: Buzunar (110x180mm – cărți de poezie, nuvele, romane mai mici etc), Uzual (130×200 mm – ficțiune, non-ficțiune etc.)
  Dacă nu dispui de un layout adaptat, descarcă un layout pentru formatul 130×200 mm sau un layout pentru 110×180 mm și urmează instrucțiunile pentru a realiza un PDF de tipar.
 • B5 (Lățime maximă 176mm, înălțime maximă 250mm). Formatul B5 include și versiunea uzuală 165×235 mm, denumită academică deoarece acesta este formatul folosit cel mai des pentru manuale și cursuri. Dar și multe dintre cărțile încluse în genul non-ficțiune.
  Dacă nu dispui de un layout adaptat, descarcă un layout pentru formatul 165×235 mm și urmează instrucțiunile pentru a realiza un PDF de tipar.
 • A4 (Lățime maximă 207mm, înălțime maximă 291mm). Formatul A4 este un format mare, specific cartilor de copii, albume, carti de bucate.
  Dacă nu dispui de un layout adaptat, descarcă un layout pentru formatul A4 și urmează instrucțiunile pentru a realiza un PDF de tipar.

Margini #

Număr de pagini Margini interioare minimale Margini exterioare minimale
40 până la 100 pagini 1 cm – recomandat 1,25 cm 0,75 cm – recomandat 1 cm
100 până la 400 pagini 1,5 cm – recomandat 1,75 cm 1 cm – recomandat 1,5 cm
401 până la 650 pagini 1,5 cm – recomandat 2 cm 1 cm – recomandat 1,5 cm

 

Gutter – desemnează o marjă suplimentară adăugată unei pagini pentru a compensa partea de hârtie făcută inutilizabilă prin procesul de legare/lipire. Gutter-ul este în interiorul ambelor pagini (de stânga și de dreapta). Pentru cărțile foarte groase, gutter-ul poate să fie un adaos de 1-2mm la marginea interioară. Deoarece procesul nostrum implică o lipire fină, Gutter-ul este 0 (zero) dacă fixezi marginire recomandate în tabelul de mai sus.
Marginile exterioare sunt marginile opuse cotorului și cele de sus și jos ale cărții. Orice text util și imagine plasată pe pagină ar trebui să fie la o distanță de minimum 1 cm de marginea exterioară a foii. Recomandarea noastră este de minimum 1,5 cm.

Cartea ta conține imagini? #

Dacă ai o carte cu imagini care se întind până la marginea cărții, asigură-te că imaginile depășesc marginile exterioare, de sus și de jos cu cel puțin 3 mm. și urcă un fișier care are paginile cu 3mm mai late în exterior, sus și jos.
Ține minte că toate elementele necesare de pe pagină trebuie să fie la cel puțin 0,75 mm față de marginile de tăiere. Cu alte cuvinte, dacă ai imagini până la marginea paginii, elementele necesare de pe pagină trebuie să fie la la cel puțin 10,5 mm de margini (recomandat 18 mm).

Aranjează și formatează conținutul #

Aranjamentele elementelor importante ale cărții #

Descacă unul dintre șabloanele noastre pentru interior. Acolo vei găsi recomandări importante despre unde să așezi titlul, subtitlul, autorul, informațiile despre Copyright etc. De asemenea, vei găsi paginile speciale recomandate sau posibile (în afară de conținutul propriu-zis) dintr-o carte (non-fiction sau fiction).

Imaginile #

Dacă ai imagini în interior și dorești tipărire color, trebuie să știi că acestea trebuie să aibă formatul de culoare CMYK, dacă dorești ca tipăritura să fie cât mai aproape de culorile originale. Dacă alegi imagini cu cod de culoare RGB, nuanțele tipărite pot diferi de cele pe care le vizualizezi pe un monitor.
De asemenea, imaginile trebuie să fie la dimensiune reală (100%), să fie plasate pe un singur layer (flattened) și să aibă rezoluție minima de 300 DPI.

Verificarea pregătirii pentru tipar: #

 1. Asigură-te că dimensiunea documentului PDF corespunde cu formatul ales (inclusiv suplimentarea pentru imagini pentru imaginile care merg până la marginea foii, dacă este cazul).
 2. Asigură-te că toate elementele importante sunt în interiorul oglinzii paginii (la distanța necesară de marginile foii – adică în zona sigură).
 3. Exportă fișierul ca PDF de tipar. Asigură-te că fonturile sunt incluse (embedded).
 4. Mărimea fișierelor acceptate în formularul de propunere a cărții este de 20 MB. Dacă fișierul este mai mare, caută un serviciu gratuit de compresie și micșorează fișierul (de exemplu: ilovepdf.com). Dacă nu este posibilă micșorarea valorii sau rezultatul este îndoielnic astfel, atunci inserează în formular un link de descărcare sau trimite fișierul printr-un serviciu de transfer (de exemplu fromsmash.com), pe adresa productie@mybestseller.ro. Asigură-te că titlul fișierului are aceeași denumire cu titlul cărții.

Notă: #

Orice carte are un număr par de pagini. Dacă fișierul tău conține număr impar de pagini, la conținut se va mai adăuga o pagină alba la final.
Nu păstra la finalul fișierului pagini albe, elimină-le astfel încât ultima pagină să fie pară. Dacă există pagini albe suplimentare, acestea nu vor fi eliminate automat și vor fi calculate la prețul tiparului.

Powered by BetterDocs