Calculează mărimea cotorului #
Mărimea cotorului se calculează în funcție de numărul de pagini ale cărții și tipul de hârtie ales.
Pentru cărți cu interior alb/negru: #
Hârtie albă: înmulțește numărul de pagini cu 0.05 mm
Hârtie volumetrică: înmulțește numărul de pagini cu 0.065 mm
Hârtie semilucioasă: înmulțește numărul de pagini cu 0.06 mm
Exemplu de calcul al cotorului pentru o carte de 200 de pagini pe hârtie albă: 200 x 0.05 = 10 mm
Exemplu de calcul al cotorului pentru o carte de 200 de pagini pe hârtie volumetrică: 200 x 0.065= 13 mm
Pentru cărți cu interior combinat alb/negru și color și hârtie combinată: #
În situația în care aveți o carte cu pagini alb/negru și pagini color și doriți să folosiți pentru paginile color hârtie semilucioasă:
Hârtie albă+hârtie semilucioasă:
Înmulțiți numărul de pagini alb/negru cu 0.05 mm și numărul de pagini color cu 0.06 mm și adunați valorile.
Hârtie volumetrică+hârtie semilucioasă:
Înmulțiți numărul de pagini alb/negru cu 0.065 mm și numărul de pagini color cu 0.06 mm și adunați valorile.
Exemplu de calcul al cotorului pentru o carte de 200 de pagini, din care 160 pe hârtie albă și 40 pe hârtie semilucioasă: 160 x 0.05 + 40 x 0.06 = 10.4 mm
Recomandarea noastră este să nu combinați tipurile de hârtie, deoarece este posibil să existe diferențe la printare la fiecare lot de hârtie.
Configurați-vă documentul #
Coperta trebuie să fie un singur fișier PDF care include, de la stânga la dreapta, coperta IV, cotorul și coperta I, ca o singură imagine.
Poți trimite coperți de orice mărime care se încadrează în formatul maxim pe care îl tipărim, A4, atâta timp cât coperta este centrată, vertical și orizontal, pe pagină și dimensiunea ei, împreună cu marginile de tăiere care sunt de 3 mm, este mai mică sau egală cu formatul maximal A4.
Lățimea minimă a copertei este: Margine de tăiere + lățimea finită a copertei IV + lățimea cotorului + lățimea finită a copertei I + margine de tăiere.
Examplu de calcul al coperetei pentru formatul standard 130×200 mm, cu 200 pagini alb/negru pe hârtie albă (în mm): 3 + 130 + 10 + 130 + 3 = 276 mm
Înălțimea minimă a copertei este: Margine de tăiere + înălțimea finită a copertei + margine de tăiere
Examplu de calcul al copertei standard 130×200 mm: 3mm + 200mm + 3mm = 206mm
Folosește unul dintre șabloanele noastre pentru formatele cele mai folosite pentru a te asigura că realizezi o copertă corectă:
Șabloanele noastre te ajută să-ți ușurezi munca și să-ți creezi rapid un fișier bun de tipar în Adobe Photoshop®, Adobe InDesign® sau orice alt program care îți permite să deschizi un fișier de tip .png sau PDF și să salvezi în PDF. Aceste șabloane conțin dimensiunile potrivite pentru formatul pentru care sunt făcute, cu mențiunea că va trebui să ajustați cotorul în funcție de numărul de pagini și tipul hârtiei dorite.
Descarcă aici șablonul de copertă
Realizați design-ul copertei #
Zona de siguranță
Textul și imaginile trebuie să fie la cel puțin 3 mm în interiorul liniilor de tăiere, pentru a vă asigura că niciun element important al copertei nu este tăiat în timpul procesului de realizare al cărții.
Titlul și numele autorului
În situația în care realizați coperta pentru o carte pentru care ați cerut ISBN-ul de la MyBestseller.ro, titlul pe copertă trebuie să se potrivească cu cel menționat în formularul general pe care l-ați trimis. La fel și numele autorului. Dacă numărul de pagini este mai mic de 100 de pagini, atunci este indicat să nu includeți text pe cotor, dat fiind faptul că trebuie să lăsați o margine pe ambele laturi ale cotorului de cel puțin 1 mm. Textul de pe cotor va deveni ilizibil.
Imagini
Imaginile folosite pentru ilustrarea copertei trebuie să fie CMYK pentru coperțile cărților tipărite și RGB pentru coperțile cărților digitale. Toate imaginile trebuie să fie la mărime completă, integrate într-un layer și cu rezoluție de minimum 300 DPI.
Cotorul
Cotorul poate să joace în mașina de lipit cu până la 1.5 mm, atunci când cartea este legată. Ține cont de această variație pe fiecare parte a acestuia atunci când construiești coperta. Astfel, dacă o carte are 100 de pagini și interiorul este tipărit pe hârtie albă, cotorul va fi de 5 mm. Nu apropiați textul de pe cotor de marginea acestuia la mai mult de 1.5, maximum 1 mm. Evită conturarea cotorului cu linii groase.
Pentru cărți cu mai puțin de 100 de pagini sau mai puțin, îți recomandăm să nu scrii nimic pe cotor.
Codul de bare
În situația în care optați pentru distribuție extinsă, este necesar să introduceți pe coperta IV un cod de bare generat după ISBN-ul alocat sau existent.
Pregătire pentru tipar
1. Zona de tipar a documentului trebuie să aibă dimensiunea proprie formatului ales, plus marginea de tăiere.
2. Asigurați-vă că fața copertei desfășurate este centrată.
3. Asigurați-vă că toate elementele importante sunt în interiorul zonei sigure.
4. Exportați fișierul de copertă ca PDF de tipar. Asigură-te că fonturile sunt înglobate sau transformă textul în contururi (outline).
5. Dimensiunea maximă a fișierului nu trebuie să depășească 39 MB.
Termeni folosiți
Cotor: parte a copertei care învelește capătul legat al cărții.
Margine de tăiere: linia unde pagina va fi tăiată.
Bleed: Limita maximă de printare. Aceasta este marginea de tăiere. Se folosește atunci când sunt, de regulă, ilustrații sau imagini care vor fi printate pe toată suprafața paginii.
Elemente active: Conținutul din interiorul zonei de siguranță a coperții, care este întotdeauna vizibilă. Asigură evitarea tăierii unor elemente importante în procesul de realizare al cărții.
Cum se folosește șablonul de copertă
1. Deschideți fișierul PDF sau PNG specific în programul de editare în care este construită coperta.
2. Creați un layer nou în programul de editare a imaginilor. Pe acest layer veți construi designul coperții.
3. Realizați coperta pe acest layer, folosindu-vă de ghidările din șablonul PNG sau PDF. Coperta ar trebui să se extindă până la marginea exterioară a zonei roz, pentru a fi sigur/ă că nu va exista o margine albă la exterior atunci când cartea este tipărită.
4. Asigurați-vă că textul și/sau imaginile care trebuie să fie lizibile/citite să nu apară în zonele roz ale șablonului.
5. Zona destinată codului de bare este indicată cu galben în șablon. Nu plasați imagini importante sau text destinat lecturii. Inserați codul de bare în partea de jos a coperții IV, după cum vă permite design-ul (de regulă în partea de jos dreapta), având grijă să păstrați o distanță convenabilă față de marginea de tăiere. Inserarea codului de bare este obligatorie dacă alegeți Distribuția extinsă.
6. După ce coperta este gata, dezactivați layerul șablonului atunci când exportați cartea în PDF pentru a vă asigura că nu apare în produsul final și că fișierul nu este respins la procesul de revizuire. Dacă nu puteți dezactiva layerul șablon, atunci coperta va trebui să acopere întregul layer șablon.
7. Contopiți toate layerele vizibile cu layerul de fundal, pentru a reduce dimensiunea fișierului (procesul se numește Flattening). Salvați fișierul la calitate de tipar în PDF și urcați-l în formular.