Completează declarația fiscală (PERSOANĂ FIZICĂ) pentru a putea fi plătit.

Veniturile pe care le realizezi în MyBestseller.ro sunt impozitate la sursă. Impozitul pe care îl datorezi statului român este în valoare de 10% din încasări, cotă pe care noi o reținem conform legii și o virăm în numele tău la ANAF.

Dacă ești autor și soliciți prima plată ca drepturi de autor, atunci procedura este cea de mai jos:

CE TREBUIE SĂ ȘTII:

Dacă ești salariat, realiezi venituri asimilate celor salariale sau pensionar, veniturile pe care le realizezi în MyBestseller.ro sunt impozitate la sursă. Impozitul pe care îl datorezi statului român este în valoare de 10% din încasări, cotă pe care noi o reținem conform legii și o virăm în numele tău la ANAF.

Dacă ești Freelancer, conform codului fiscal:

  • Impozitul reprezinta 10% din venitul net acumulat, iar venitul net se calculeaza prin deducerea cotei forfetare de 40% din valoarea venitului brut. Impozitul datorat se retine direct la sursa in momentul platii veniturilor cuvenite, conform prevederilor contractuale si se declara si se plateste pana pe 25 ale lunii urmatoare. Exceptie de la plata acestui tip de impozit fac persoanele cu handicap sever. Persoanele care desfasoara activitatea in mod independent, pot alege sa isi plateasca singuri impozitul, pe baza datelor din contabilitate.
  • In cazul salariatilor si al pensionarilor, cuantumul de 10% este singurul impozit retinut pentru acest tip de venituri, conform prevederilor Codului Fiscal.
    Situatia este aceeasi pentru cei care realizeaza din drepturile de autor un venit anual net aflat sub pragul de 27.600 de lei (echivalentul a 12 salarii brute la nivelul minim pe economie, din 01.2021) pentru fiecare contract de colaborare incheiat. Totusi, chiar daca aceste persoane nu sunt angajate in alta parte, ele pot opta sa-si achite contributiile necesare pentru sistemul de asigurari sociale (CAS) si asigurari sociale de sanatate (CASS).
  • Daca veniturile anuale obtinute dintr-un singur contract de acest fel depasesc plafonul de 27.600 de lei, atunci taxele retinute vor fi in valoare de 10% din venitul net + 25% CAS + 10% CASS . Daca prestatorul de servicii depaseste acest prag pentru mai multe contracte, atunci contributiile sociale se achita de catre o singura firma (cea desemnata de contribuabil) prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul desemnat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoraza obligatia fiscala.
  • De asemenea, daca o persoana incaseaza venituri din drepturi de autor din partea mai multor firme si niciuna dintre aceste colaborari nu-i aduce o suma anuala echivalenta cu pragul minim, insa valoarea cumulata a veniturilor depaseste acel plafon, atunci acea persoana trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca taxele aferente pana la data de 25 mai  (incepand cu 2021) a anului pentru care se achita acea contributie.

Dacă ești Persoană Fizică Autorizată sau Intreprindere Individuală, MyBestseller.ro nu reține și nu plătește taxe în numele tău. Ai obligația ca, atunci când soliciți retragerea sumelor din contul tău MyBestseller, să emiți o factură cu valorile din raportul de vânzări (la rubrica Dropshipping și tipar) pe Firma menționată în contract, iar contravaloarea facturii va fi achitată integral în contul tău.

Dacă ești autor care locuiește (are domiciliul fiscal) în afara României, trebuie să știi că impozitul implicit prevăzut de legea română este 10% din venituri. Pentru a beneficia de Convențiile pentru evitarea dublei impuneri și tratatele specifice dintre România și țara unde ai domiciliul fiscal, completează formularul declarației fiscale și adaugă un Certificat de rezidență fiscală pe care îl obții de la Autoritatea fiscală din țara de domiciliu. După adăugarea lui, vei fi notificat de impozitul aplicat pentru tine.

În lipsa acestui certificat, MyBestseller.ro reține și achită în numele tău, la ANAF, procentul de 10% din veniturile nete obținute.

Powered by BetterDocs